Modalităţi de detoxifiere a organismului

posted in: Detoxifiere | 1

greek-salad-263747

Diete de detoxifiere

Dietele de detoxifiere sunt reţete de dietă cu efecte de detoxifiere. Ideea generală sugerează că cele mai multe alimente conțin contaminanți: diverse ingrediente considerate inutile pentru viața umană, cum ar fi potențatori de aromă, coloranți alimentari, pesticide și conservanți. Oamenii de ştiinţă, dieteticienii, și medicii, consideră dietele de detoxifiere ca inofensive (cu excepția rezultatelor în deficienţa nutriţională), dar dispută de multe ori valoarea și necesitatea dietelor de detoxifiere, din cauza lipsei de documente justificative factice sau de raționament coerent. În cazurile în care o persoană suferă în fapt de o boală, încrederea în eficacitatea dietei de detoxifiere poate duce la întârzierea sau incapacitatea de a urma un tratament eficient. Dietele de detoxifiere pot implica consumuri extrem de limitate de alimente (numai apă sau suc, de exemplu – o formă de post cunoscut sub numele de repaus alimentar), eliminarea anumitor alimente (cum ar fi grăsimile) din dietă, sau eliminarea alimentelor procesate și a presupuşilor iritanţi din dietă. Dietele de detoxifiere sunt adesea bogate in fibre – adepţii dietelor susțin că aceasta determină organismul să ardă grăsimile acumulate, eliberând “toxinele” rezultate în sânge, care pot fi apoi eliminate prin sânge, piele, urină, fecale, şi respiraţie. Susţinătorii acestor diete afirmă că ăn anumite situaţii, cum ar fi mirosul modificat al organismzului, dieta de detoxifiere are efect. James Dillard de la Universitatea Columbia explică astfel de fenomene ca indicând faptul că organismul este în cetoză. Deși un repaus alimentar scurt de o singură zi este puțin probabil să provoace probleme, repausul alimentar prelungit (așa cum se recomandă de către anumite diete de detoxifiere ) poate avea consecințe periculoase pentru sănătate sau poate fi chiar fatal.

Curăţirea colonului

Curatirea colonului implică aplicarea clismei (colonice) care conține sare și, uneori, cafea sau ierburi, pentru a elimina alimente care, în conformitate cu susţinătorii metodei, rămân în colon, producând simptome nespecifice și probleme generale de sănătate. Cu toate acestea, colonul nu necesită de obicei niciun ajutor pentru propria sa curățare. Cantitatea mare de apă cu mare suprafață de contact cu sistemul circulator prin intestine va elimina toate aceste toxine din ţesuturi prin difuzie, dar va va eliminarea şi moleculele utile. Utilizarea acestei metode poate fi potențial periculoasă în cazul în care a fost practicată incorect.

Detoxifierea metalelor grele

Practicienii pot recomanda detoxifierea ca tratament în ideea că otrăvirea cu mercur provine din consumul de pește contaminat și din plombele de amalgam dentar. Quackwatch afirmă că “Eliminarea plombelor bune nu este doar o risipă de bani. În unele cazuri, această situaţie poate duce la pierderea dinţilor, pentru că atunci când plombele sunt extrase, o parte din structura înconjurătoare a dintelui va fi îndepărtate odată cu plomba.”

Dispozitive de detoxifiere

Anumite dispozitive sunt utilizate pentru a elimina presupusele toxine din organism. O versiune implică baia la picioare cu ajutorul unui curent electric ușor, iar altă modalitate foarte răspândită implică tampoane mici adezive aplicate pe piele (de obicei pe picior). În ambele cazuri, “toxinele” de culoare brună apar după un timp.

Nicolae Sfetcu
nicolae@sfetcu.com

One Response

  1. […] Modalităţi de #detoxifiere a organismului Oamenii de ştiinţă, dieteticienii, și medicii, consideră dietele de detoxifiere ca inofensive (cu excepția rezultatelor în deficienţa nutriţională), dar dispută de multe ori valoarea și necesitatea dietelor de detoxifiere, din cauza lipsei de documente justificative factice sau de raționament coerent. http://www.bio-health.ro/modalitati-de-detoxifiere-organismului/ […]

Leave a Reply