Medicina alternativă: Detoxifierea anusului şi intestinelor cu cafea

cafea

O clisma cu cafea este procedura legată de spălarea prin introducerea de cafea în anus pentru a curăța rectul și intestinele mari. Această procedură, deși bine documentată, este considerată de majoritatea autorităților medicale ca fiind neconcludentă, putând apare eruptii cutanate şi fiind potenţial periculoasă.

Ideea de detoxifiere rectală dateaza de la vechii egipteni, dar utilizarea cofeinei ca substanță utilizată în acest scop este relativ nouă. Aceasta s-a folosit pentru prima dată în 1917, apărând în Manualul Merck în 1972.

În 1920, oamenii de știință germani au investigat efectul cafeinei asupra canalului biliar și a intestinului mic. Max Gerson a ajuns la concluzia că clismele cu cafea au un efect pozitiv asupra tractului gastro-intestinal. Gerson a afirmat că clismele cu cafea au avut efecte pozitive asupra pacienților cu tuberculoză, și mai târziu chiar și la cei cu cancer. El a susținut că, spre deosebire de clismele saline, cofeina trece prin musculatura netedă a intestinului mic, şi în ficat. Acest lucru, considera el, elimină chiar mai mult din tractul gastro-intestinal și elimină mai multe toxine decât o clismă normala. El spunea pacienţilor săi adesea că “clismele de cafea nu sunt pentru intestine, ci pentru stimularea ficatului.”

Efecte şi riscuri

Unii susţinători ai medicinei alternative au susținut că clismele de cafea au un efect anti-cancer prin “detoxifierea” produselor metabolice ale tumorilor. Nu există dovezi științifice medicale pentru a sprijini un astfel de efect.

Clismele de cafea pot provoca numeroase efecte secundare, inclusiv infecții, sepsis, dezechilibru electrolitic sever, colită, septicemie enteric polimicrobiană, proctocolitis, salmonella, abces cerebral, şi insuficienţă cardiacă. În cazul în care cafeaua este introdusă prea repede sau este prea caldă, aceasta ar putea provoca ardere internă sau perforație rectală. Utilizarea pe termen lung de clisme de cafea poate duce la sindrom de malabsorbţie de grăsimi, vitamine liposolubile, și calciu.

Utilizarea clismelor de cafea a condus la câteva decese ca rezultat al dezechilibrului electrolitic sever, hiponatremie, deshidratare, pleural și exsudat pericardic. US Food and Drug Administration (FDA) a hotărât că participanţii la studiu trebuie să fie avertizați asupra riscului de deces de la clismele de cafea în studiile care îi folosesc.

Leave a Reply