Detoxifierea

posted in: Detoxifiere, Sănătate | 0

OrangeBloss_wb

Detoxifierea este eliminarea fiziologică sau medicală a substanțelor toxice din organismele vii, inclusiv dar nu limitat la corpul uman și, în plus, se poate referi la perioada de convalescenţă în care un organism revine la homeostazie după o lungă perioadă de utilizare a unei substanțe care dă dependență. În medicină, detoxifierea poate fi realizată prin decontaminarea otravei ingerate și utilizarea de antidoturi și tehnici specifice, cum ar fi dializa și (într- un număr limitat de cazuri) tratamentul chelator.

Mulți practicanți ai medicinei alternative promovează diferite tipuri de detoxifiere, cum ar fi curele de detoxifiere.

Tipuri de detoxifiere

Dezintoxicarea de alcool

Dezintoxicarea de alcool este un proces prin care sistemul unei persoane dependente de alcool este adus înapoi la normal după ce a băut alcool încontinuu. Dependenţa mare de alcool scade producția de GABA, un inhibitor al recaptării, deoarece alcoolul acţionează prin înlocuirea acestuia. O renunţare bruscă la dependenţa de alcool pe termen lung fără un management medical poate cauza probleme grave de sănătate și pot fi fatale. Dezintoxicarea de alcool nu este un tratament în sine pentru alcoolism. După detoxifiere, alte tratamente trebuie să fie folosite pentru a scăpa de dependenţa de bază care a cauzat consumul de alcool.

Dezintoxicarea de droguri

Dezintoxicarea de droguri este utilizată pentru a reduce sau ameliora simptomele de sevraj în timp ce ajuta individul dependent să se adapteze la o viaţă fără droguri. Detoxifierea cu medicamente nu este destinată tratamentului dependenței, ci mai degrabă o etapă timpurie în tratamentul pe termen lung. Detoxifierea poate fi realizată fără medicamente sau se pot folosi medicamente ca un aspect al tratamentului. De multe ori dezintoxicarea de droguri și tratament au loc într- un program comunitar, care durează mai multe luni și are loc într-un stabiliment rezidențial, mai degrabă decât într-un centru medical.

Dezintoxicarea de droguri variază în funcție de locația de tratament, dar cele mai multe centre de dezintoxicare oferă un tratament pentru a evita simptomele de renunţare la alcool si alte droguri. Cele mai multe includ şi consiliere și terapie în timpul dezintoxicării, pentru a ajuta la ameliorarea consecințelor renunţării.

Detoxifiere metabolică

Metabolismul unui animal poate produce substanțe nocive care se pot fi făcute apoi mai puțin toxice prin reducere, oxidare (cunoscute sub numele de reacții redox), conjugare și excreție de molecule din celule sau țesuturi. Aceasta se numește metabolism xenobiotic. Enzimele care sunt importante în metabolismul de detoxifiere includ oxidazele citocrom P450, UDP – glucuronozil, și glutation S – transferaze. Aceste procese sunt deosebit de bine studiate ca parte a metabolismului medicamentului, deoarece influențează farmacocinetica unui medicament în organism.

Medicina alternativă

Anumite abordări în medicina alternativă pretind că elimină “toxinele” din organism prin tratamente pe bază de plante, electrice sau electromagnetice (cum ar fi tratamentul Aqua Detox). În conformitate cu această teorie, în cazul în care toxinele sunt eliberate prea repede, fără a fi eliminate în condiții de siguranță (cum ar fi metabolizarea de grăsimi care stochează toxine), ele pot afecta organismul şi cauza o stare generală de rău. Astfel de terapii includ dușuri de contrast, tampoane de detoxifiere pentru picior, clătirea gurii cu ulei, terapia Gerson, pietre negre sau pietre-şarpe, curățarea corpului, purificarea scientologică, postul de apă, și terapia metabolică.

Traducere şi adaptare din Wikipedia.

Leave a Reply