Detoxifierea proteică

posted in: Detoxifiere | 0

Protein_detoxification_pathwayDetoxifierea proteică este procesul prin care proteinele care conțin arginină metilat sunt descompuse și eliminate din organism.

Arginina (Arg) este un aminoacid neesențial și una dintre cei mai frecvenţi aminoacizi naturali. Arginina metilat este o versiune modificată a argininei, care este frecvent formată din arginină proteică (arginina incorporată în proteine). Formele asimetrice metilat de arginină sunt toxice atunci când sunt eliberate în timpul procesului proteinei.

Metoda de detoxifiere proteică elimină derivații liberi metilat-arginina din celulă. Formele simetric metilate nu sunt toxice și sunt eliminate nemodificat prin rinichi. Formele asimetrice metilate sunt toate toxice, și trebuie mai întâi să fie descompuse. Acest pas necesită enzima dimetilaminohidrolaza dimethylarginina (DDAH). Afectarea funcției DDAH încetinește descompunerea și crește nivelul de forme de arginina asimetrică metilat toxică.

Expunerea pe termen lung la aceşti aminoacizi toxice este asociată cu disfuncţia endotelială, rigiditate arterială, rezistenţa la insulină, boli cronice de rinichi, boli de inimă, demenţă şi îmbătrânire.

Strategiile terapeutice care vizează metoda de detoxifiere proteică au scopul de a:

  • reduce nivelul intracelular de derivaţi arginină metilat asimetric liberă,
  • incetini procesul de îmbătrânire
  • întârzia apariția tulburărilor asociate cu îmbătrânirea.

Leave a Reply